donderdag 4 september 2008

Comment fait-on du chocolat?

Bonjour à tous!

Vanmorgen ben ik naar het lokale gemeentehuis geweest om mijn inschrijving als inwoner van Crissier te laten registreren. Na heel wat verwarring en een beetje stemverheffing van mijn kant, was het 'vermogensbewijs' plots niet meer nodig en ook de 90 CHF (60 EUR) inschrijvingstax mocht ik laten vallen :-). Laat u dus niet doen en vermeld dat je een Erasmusstudent bent !

Na een heerlijke spaghetti-by-An op Thibo's kot zijn we met Thibo's franse les groep naar Broc geweest, waar de plaatselijke Nestlé en Caillier fabriek zich bevindt. De drempel naar het frans babbelen wordt steeds lager, al denkt mijn hoofd nog eerst in het Nederlands, dan in het Engels en daarna pas in het Frans.



Een paar feiten over de productie van chocolade en Nestlé-Caillier in het bijzonder...

Wist je dat...

... er 58 melkboeren zijn die puur voor Nestlé-Caillier werken?
... dat in het totaal meer dan 100 000 koeien zijn?
... het verschil tussen Nestlé en Caillier zich in het gebruikte melkproduct zit? Bij Nestlé wordt melkpoeder gebruikt en bij Caillier verse melk.
... chocolade bestaat uit een juiste combinatie van suiker, melk, cacaopoeder en cacaoboter?
... cacaopoeder en cacaoboter twee afgeleiden zijn van cacaobonen?
... er per cacaoboom maar 2 kg op jaarbasis aan cacaobonen geproduceerd worden?
... er dus heel wat bomen nodig zijn om een 1 ton-zak te vullen?
... cacao daarom zo duur is?
... die cacaobonen per 20-30 in een cacaonoot zitten (te vergelijken met een kokosnoot)?
... die cacaonoten aan de schors van de cacaoboom in de schaduw van andere bomen groeit?
... melkchocolade de enige chocolade is met alle 4 de ingrediënten?
... bij witte chocolade het cacaopoeder weggelaten wordt?
... bij pure chocolade de melk weggelaten wordt?
... afhankelijk van het soort chocolade de massa langer gemengd wordt?
... bij witte chocolade 'slechts' 2 uur gemengd wordt?
... bij melkchocolade 24 uur?
... bij donkere chocolade 48 uur?




... we daar mochten proeven van alle mogelijke soorten Caillier?



... ik mij bij het zien van deze foto's ook alweer afvroeg waarom ik deze vakantie geen digitale reflex gekocht heb?
... ze daar een prachtige foto van allerlei chocolade hangen hadden in de inkom hal?


... die echter overduidelijk gephotosjopt was?




Met de buien reden we terug naar Lausanne. Na een stop bij de Migros, zit ik nu alweer op kot. Een klein beetje opgesloten want zwaar onweer buiten, veel regen en nog niet veel om mij daartegen te beschermen. Ook nog niet echt iets om naartoe te gaan... maar dat zal hopelijk snel veranderen.

Vanavond zou ook Professor Segers hier moeten geland zijn en hij zal ons morgen introduceren aan Nikos Stergiopulus, de Griekse professor die ons hier zal begeleiden. Spannend ! ;)


Tussen de bliksems door groet ik jullie allen,


Annelies

2 opmerkingen:

Bram zei

Amper een paar stappen gezet op buitenlandse grond en al onmiddellijk een bezoekje gebracht aan de plaatselijke chocolatier ... het toppunt van vrouwelijkheid :) Geniet ervan!

Bram
-back to work-

Thibo zei

Het ziet er daar leuk uit in Lausanne. Ken je al veel mensen? Hoe warm is't daar? Lukt het een beetje met het frans? Veel plezier op erasmus! Ik kom je wel eens bezoeken daar :-)
groetjes ook van an